Friday, January 10, 2014

[Γράφημα+ανάλυση] Διαφορά ΝΔ-ΣυΡιζΑ στην πρόθεση ψήφου των δημοσκοπήσεων του 2013 (Ιαν.-Δεκ.)


Η εξέλιξη της διαφοράς ΝΔ-ΣυΡιζΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέσα στο 2013.



  • Κάθε σύμβολο αντιστοιχεί σε μία και μόνη δημοσκοπική εταιρεία.
  • Κάθε περιοχή στο γράφημα δηλώνει δημοσκοπική υπεροχή του αντιστοίχου κόμματος: γαλάζιο για τη Νέα Δημοκρατία, ροζ για τον ΣυΡιζΑ.

Παρατηρούμε ότι στο τέλος του 2013 ο κύριος όγκος των δημοσκοπήσεων συγκλίνει πλέον
προς ένα μικρό μεν, σαφές δε, προβάδισμα του ΣυΡιζΑ, κάτι που έρχεται να ανατρέψει τη βασική εικόνα του έτους σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που διατηρούσε το αντίστοιχο προβάδισμα.


Κατά τα λοιπά, αν είχαμε βουλευτικές εκλογές σήμερα, η Βουλή θα παρέμενε επτακομματική: ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συγκέντρωναν λίγο κάτω από 20 έδρες, η Χρυσή Αυγή λίγο κάτω από 30 έδρες ενώ η Δημοκρατική Αριστερά λίγο πάνω από 10 έδρες. Ο ΣυΡιζΑ θα συγκέντρωνε 130-135 έδρες και η Νέα Δημοκρατία τις υπόλοιπες.

Αν λάβουμε σαν δεδομένο ότι ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνεργασίας, τότε ο ΣυΡιζΑ, ως το κόμμα που θα λάμβανε το μπόνους των 50 εδρών και άρα θα ήταν το μοναδικό που θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, θα είχε μάλλον δύο επιλογές:

  1. Να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας, της τάξης των 152 εδρών.
  2. Να συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά για μια κυβέρνηση με τουλάχιστον 160 έδρες.

Τα δύο αυτά σενάρια εμφανίζουν αντιδιαμετρικές ιδιότητες στους δύο βασικούς τους τομείς: στην πιθανότητα επίτευξης πλειοψηφίας και στην κοινωνική αποδοχή της συνεργασίας από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κυρίαρχου κόμματος.

Έτσι, ενώ το πρώτο σενάριο θεωρείται αρκετά εύκολο να κοινωνηθεί σε μέλη και ψηφοφόρους ("αντιμνημονιακό μέτωπο") είναι κι εκείνο που με τα τωρινά δεδομένα δυσκολεύεται να δώσει τις απαιτούμενες 151 έδρες: οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι το κόμμα που αναμένεται να έχει τη χειρότερη επίδοση συγκρινόμενο με τα άλλα δύο κόμματα της κατηγορίας "λίγο κάτω από 20 έδρες". Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένο πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Δημοκρατική Αριστερά μπορούν να συνυπάρξουν με το κόμμα του κ. Καμμένου, ο ΣυΡιζΑ πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από το εκτιμώμενο μέγιστο των 135 εδρών ώστε να σχηματίσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες μια "Αντιμνημονιακή Κυβέρνηση".

Στον αντίποδα, ΣυΡιζΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση άνετης πλειοψηφίας, η οποία στη χειρότερη περίπτωση θα απολάμβανε της εμπιστοσύνης περίπου 160 βουλευτών ενώ σε μια μέση περίπτωση θα μπορούσε με τη στήριξη ΑνΕλ ή ΚΚΕ να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εδώ, το τεράστιο αγκάθι είναι φυσικά το πώς θα εξασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή της ενδεχόμενης "συνεργασίας με μνημονιακά κόμματα". Η ιδέα της "Κυβέρνησης Ενωμένης Αριστεράς" ίσως να μπορούσε να κοινωνηθεί από τα ΜΜΕ, παραμένει όμως αμφίβολος ο αντίκτυπός της τόσο στα μέλη όσο και στη βάση των ψηφοφόρων του ΣυΡιζΑ και ιδίως αυτών που διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.









Άδεια χρήσης:

  • Κάθε χρήση των εικόνων, είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται σε ευκρινές μέρος (δίπλα ή πάνω στην εικόνα) από τη φράση:
    Πηγή εικόνας: http://data-research.blogspot.com/.
  • Κάθε χρήση του κειμένου είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από ενεργό link προς την παρούσα σελίδα στην αρχή του παρατιθέμενου αποσπάσματος και την αναφορά:
    Πηγή κειμένου: http://data-research.blogspot.com/
    ή κάποια παρεμφερή. Ενδεικτικά:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses (http://data-research.blogspot.com/)...

    Σημ: Για αισθητικούς λόγους το πλήρες URL μπορεί να αποκρύπτεται από τον τελικό χρήστη αλλά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση ενεργού link. Παράδειγμα:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses...
  • Κατά τα λοιπά, ως άδεια ορίζεται η Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα (CC BY 3.0).

No comments:

Post a Comment