Monday, September 28, 2015

Βουλευτικές εκλογές 2015 (Σεπτέμβριος) - Μέρος 2ο - Ποσοστιαίες και αριθμητικές μεταβολές της δύναμης των κομμάτων

Συνεχίζοντας την ανάλυσή μας για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, εξετάζουμε τις μεταβολές της δύναμης των κομμάτων στους δήμους της χώρας σε σχέση με την αναμέτρηση του Ιανουαρίου.




Δεδομένου ότι στις πρόσφατες εκλογές υπήρξε πολύ χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος, μια ενδεχόμενη απευθείας σύγκριση των αντιστοίχων ονομαστικών ποσοστών (κλάσμα ψήφων κόμματος προς τα έγκυρα ψηφοδέλτια) θα ήταν παραπλανητική, αφού η δραματική αλλαγή της βάσης (έγκυρα ψηφοδέλτια) καθιστά ουσιαστικά ανόμοιες τις συγκρινόμενες ποσότητες.

Μια εναλλακτική λύση, την οποία και παρουσιάζουμε παρακάτω, είναι να χρησιμοποιηθεί ως βάση η αριθμητική δύναμη (ψηφοφόροι) κάθε κόμματος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Το θετικό της λύσης αυτής είναι ότι γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός των περιοχών όπου κάποιο κόμμα κινητοποίησε περισσότερους ψηφοφόρους, άρα και αύξησε την πραγματική δύναμή του. Σημειώνουμε ότι το αντίστροφο δεν ισχύει πάντα: μια αρνητική μεταβολή είναι ίσως ασφαλέστερο να ερμηνεύεται ως αδιαφορία παρά ως οριστική εγκατάλειψη κόμματος. ειδικά σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή, με έντονο το φαινόμενο της αποχής.

Κάθε γράφημα αποτελείται από δύο χάρτες: ο πρώτος παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή της δύναμης κάθε κόμματος και ο δεύτερος την μεταβολή του αριθμού των ψηφοφόρων. Βάση σύγκρισης και στις δύο περιπτώσεις είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Για παράδειγμα, αν σε κάποιο δήμο της χώρας οι συνολικές ψήφοι για τον ΣυΡιζΑ είναι 1000 και 1400, στις εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, τότε ο δήμος χρωματίζεται με βαθύ μπλε (> 15%) στον πρώτο χάρτη, και με ανοιχτό γαλάζιο στον δεύτερο (300 ... 1000). Να σημειωθεί ότι η κλίμακα του δεύτερου χάρτη (χάρτης αριθμητικών μεταβολών) διαφέρει μεταξύ ΣυΡιζΑ-ΝΔ και μικρότερων κομμάτων, μιας και για τα τελευταία μια χαμηλότερη αύξηση σε απόλυτα νούμερα μπορεί να θεωρηθεί αρκετά σημαντική. Έτσι, το υψηλό όριο για αυτά ανέρχεται σε 300 ψήφους αντί 1000.




Ποσοστιαίες και αριθμητικές μεταβολές της δύναμης των κομμάτων


ΣυΡιζΑ


Ο ΣυΡιζΑ εμφανίζει κέρδη ή συγκρατημένες απώλειες στην Ανατολική Θράκη (νομός Έβρου), καθώς και στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία (νομοί Σερρών και Καστοριάς αντίστοιχα). Στην υπόλοιπη χώρα εμφανίζει έντονη πτώση, που αρκετά συχνά υπερβαίνει το 15% επί των ψήφων που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Οι μεγαλύτερες αριθμητικές απώλειες εντοπίζονται σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Επτάνησα, Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Αττική, Ανατολικό Αιγαίο και Κρήτη.



Νέα Δημοκρατία


Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ποσοστιαία πτώση, που της κοστίζει και στο πλήθος των ψηφοφόρων, στο σύνολο της Μακεδονίας, την Κεντρική Πελοπόννησο, τη Δυτική Κρήτη και το Ανατολικό Αιγαίο. Αν και ο χάρτης της αριθμητικής μεταβολής της ομοιάζει με τον αντίστοιχο του ΣυΡιζΑ, η άνοδός της στους δήμους όπου ενισχύει περισσότερο τη δύναμή της δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τις 540 επιπλέον ψήφους (δήμος Αρριανών: +533, δήμος Μύκης: +369, δήμος Άνδρου: +310).



Χρυσή Αυγή


Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζεται να έχει αυξανόμενη δύναμη στο σύνολο σχεδόν της χώρας, με άνοδο πάνω από 15% στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Η αριθμητική αύξηση είναι εμφανής, ιδιαίτερα στον νομό Χανίων, τη Λέσβο και τα Δωδεκάνησα, ενώ η πανελλαδική μείωση των ολικών ψήφων της μάλλον οφείλεται στις σαφείς αποδυναμώσεις της πρωτίστως στην Αττική και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη.



ΠαΣοΚ-ΔημΑρ


Η ποσοστιαία άνοδος της συνεργασίας ΠαΣοΚ-ΔημΑρ, επί των αθροιστικών ψήφων που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές, ξεπερνά το 15% στην Κεντρική Ελλάδα, στη Βόρεια, Ανατολική και Δυτική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πτώση που κοστίζει σημειώνεται στην Κεντρική Μακεδονία και την Θράκη (πλην νομού Ροδόπης). Παρατηρώντας το χάρτη των αριθμητικών μεταβολών, βλέπουμε ότι σαφή αριθμητική συνεισφορά έχουν η Αχαΐα και η Κρήτη, περιοχές στις οποίες το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είχε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αυτό ίσως να σημαίνει πως η μη συμμετοχή του Κινήματος στην εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου οδήγησε μη αμελητέο τμήμα των ψηφοφόρων του να στηρίξουν το εγχείρημα της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης".



ΚΚΕ


Για το ΚΚΕ ο χάρτης των αριθμητικών μεταβολών δείχνει μια πληρέστερη εικόνα: αν και δεν εμφανίζει άνοδο των δυνάμεών του πάνω από 100 ψήφους σε κανένα δήμο, η αριθμητική πτώση του εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου παραδοσιακά σημειώνει υψηλές επιδόσεις (Κέρκυρα, Λέσβος, Δυτική Αττική). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη λίγο-πολύ διατήρηση των δυνάμεών του πανελλαδικά.



Ποτάμι


Το Ποτάμι έχει σημαντικές απώλειες στο σύνολο της χώρας, με μόνες ουσιαστικές εξαιρέσεις τους δήμους Αρριανών και Ιάσμου στον νομό Ροδόπης. Όμως, η σημαντική πτώση των δυνάμεών του στα αστικά κέντρα και την Κρήτη είναι αρκετή για να δώσει μια εικόνα κατάρρευσης.



ΑνΕλ

Οι ΑνΕλ χάνουν σημαντικό κομμάτι της δύναμής τους στην πλειοψηφία των δήμων της χώρας, με το κόστος σε αριθμό ψήφων να εντοπίζεται σε Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Βόρεια Πελοπόννησο, Αττική και Βόρεια Κρήτη.



Ένωση Κεντρώων


Η Ένωση Κεντρώων είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που δεν παρουσιάζει πτώση στη δύναμή του, αλλά αντιθέτως εμφανίζει άνοδο πάνω από 10% σε όλους τους δήμους της Επικράτειας. Φαίνεται ότι ο καθοριστικός παράγοντας που τελικά το οδηγεί στη Βουλή είναι η επέκτασή του στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Χανιά), που πλέον προστίθενται στο παραδοσιακό "κάστρο" της Θεσσαλονίκης.




Σημείωση: Οι χάρτες με τα όρια των διοικητικών περιφερειών αντλήθηκαν από το geodata.gov.gr.







Άδεια χρήσης:

  • Κάθε χρήση των εικόνων, είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται σε ευκρινές μέρος (δίπλα ή πάνω στην εικόνα) από τη φράση:
    Πηγή εικόνας: http://data-research.blogspot.com/.
  • Κάθε χρήση του κειμένου είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από ενεργό link προς την παρούσα σελίδα στην αρχή του παρατιθέμενου αποσπάσματος και την αναφορά:
    Πηγή κειμένου: http://data-research.blogspot.com/
    ή κάποια παρεμφερή. Ενδεικτικά:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses (http://data-research.blogspot.com/)...

    Σημ: Για αισθητικούς λόγους το πλήρες URL μπορεί να αποκρύπτεται από τον τελικό χρήστη αλλά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση ενεργού link. Παράδειγμα:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses...
  • Κατά τα λοιπά, ως άδεια ορίζεται η Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα (CC BY 3.0).







No comments:

Post a Comment