Tuesday, April 14, 2015

Βουλευτικές Εκλογές 2015 (Ιανουάριος) - Οπτικοποίηση εκλογικών αποτελεσμάτων ανά δήμο

Με βάση τα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 επιχειρούμε να οπτικοποιήσουμε τις επιδόσεις των κομμάτων ανά δήμο της περιφέρειας.

Όπως στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσω γραφημάτων-χαρτών στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα:
  • Ποιο κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους στον δήμο;
  • Πώς συγκρίνεται το ποσοστό των κομμάτων στον δήμο με βάση το πανελλαδικό ποσοστό τους;
  • Πώς συγκρίνεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανά δήμο με βάση το πανελλαδικό ποσοστό συμμετοχής;
Φέτος, επεκτείνουμε τόσο το δεύτερο ερώτημα, ώστε να καλύπτει τα τρία πρώτα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, όσο και τη γεωγραφική κάλυψη, παραθέτοντας γραφήματα για το λεκανοπέδιο Αττικής. Επίσης, παρουσιάζουμε ορισμένες μετωπικές αναμετρήσεις μεταξύ κομμάτων ενώ εξετάζουμε το κατά πόσο στοιχειοθετείται η υπόθεση ύπαρξης νέου δικομματισμού.





Ποιο κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους στον δήμο;



Ο ΣυΡιζΑ υπερτερεί σε Στερεά, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, Βόρεια Πελοπόννησο, Ιόνιο, Αιγαίο και Κρήτη. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θράκη, Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο, σε σκόρπιες περιοχές Κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου, καθώς και στον Δήμο Ανωγείων στην Κρήτη. Κανένα άλλο κόμμα δεν κατάφερε να πάρει πρωτιά σε δήμο σε αυτές τις εκλογές.























Στην περιοχή της πρωτεύουσας, ο ΣυΡιζΑ έχει σχεδόν καθολική υπεροχή, περιορίζοντας τις πρωτιές της Νέας Δημοκρατίας σε "παραδοσιακούς" δήμους Βορείων (Κηφισιά, Διόνυσος, Φιλοθέη-Ψυχικό) και Νοτίων προαστίων (Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη).





Πώς συγκρίνεται το ποσοστό των κομμάτων στον δήμο με βάση το πανελλαδικό ποσοστό τους;


ΣυΡιζΑ


















Η δύναμη του ΣυΡιζΑ φαίνεται ότι εστιάζεται σε ένα παραλληλόγραμμο με άκρα Κέρκυρα, Λάρισα, Αττική και Ζάκυνθο, συν Κρήτη και Δυτική Θράκη. Χαμηλά ποσοστά σε Κεντρική Μακεδονία και Νότια Πελοπόννησο.























Ο ΣυΡιζΑ σημειώνει υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Αττική, χαμηλότερα στα Βόρεια και Νότια Προάστια ενώ από μέτρια ως αξιόλογα στους υπόλοιπους δήμους.





Νέα Δημοκρατία


















Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί υψηλά ποσοστά σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θράκη και Νότια Πελοπόννησο, ενώ πλην των δήμων Σφακίων και Ανωγείων έχει ασθενικά ποσοστά στην Κρήτη.























Υψηλά ποσοστά σε Βόρεια και Νότια προάστια, αξιόλογα στο Δήμο Αθηναίων, χαμηλά στη Δυτική Αττική και στους πρόποδες του Υμηττού.





Διαφορά ποσοστιαίων μονάδων ΣυΡιζΑ-ΝΔ




Παρατηρούμε ότι ο ΣυΡιζΑ έχει λίγο-πολύ "κλειδωμένη" πρωτιά σε Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτικη Θράκη και σε δήμους περιφερειακά της Θεσσαλονίκης (Θέρμης, Θερμαϊκού, Δέλτα, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών), καθώς και στη ζώνη Κοζάνης-Νάουσας-Έδεσσας. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί καθαρό προβάδισμα στη Νότια Πελοπόννησο, την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, τη ζώνη Γρεβενά-Καστοριά-Πρέσπες στη Δυτική Μακεδονία και τη Χίο.























Στην Αττική ο ΣυΡιζΑ έχει ξεκάθαρη πρωτιά στο σύνολο Δυτικών και Ανατολικών Προαστίων ενώ τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας δεν απειλούνται μόνο στους δήμους Κηφισιάς, Φιλοθέης-Ψυχικού, Παπάγου-Χολαργού και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.





Χρυσή Αυγή


















Σε σύγκριση με το 2012, η κατανομή των ποσοστών της Χρυσής Αυγής διατηρήθηκε περίπου σταθερή, αν και μειώθηκε αισθητά η διείσδυση σε Κρήτη και Κεντρική Ελλάδα.























Η Χρυσή Αυγή διατηρεί υψηλά ποσοστά σε δήμους περιφερειακά του λεκανοπεδίου (Τανάγρας, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Κρωπίας) και στη ζώνη Περάματος-Σαλαμίνας, αξιόλογα στην υπόλοιπη περιοχή του Πειραιά και στο δήμο Αθηναίων, χαμηλά στα Βόρεια Προάστια και μέτρια στην υπόλοιπη Β' Αθηνών.





Ποτάμι



















Το Ποτάμι εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά στο σύνολο της χώρας αλλά καταφέρνει να πάρει πανελλαδικά την τέταρτη θέση χάρη στα πολύ υψηλά ποσοστά του στην Κρήτη (ιδιαίτερα στους νομούς Χανίων-Ρεθύμνης) και σε δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης.























Ειδικά στο λεκανοπέδιο, το Ποτάμι συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα Βόρεια Προάστια (συχνά υπερβαίνουν το 10%), αξιόλογα ποσοστά στο Δήμο Αθηναίων και στα Νότια Προάστια, μέτρια στα Δυτικά Προάστια και χαμηλά στην υπόλοιπη Δυτική Αττική.





Διαφορά ποσοστιαίων μονάδων Ποταμιού-ΧΑ






















Συγκρίνοντας μετωπικά τα ποσοστά Ποταμιού και Χρυσής Αυγής, παρατηρούμε ότι σε επίπεδο δήμων το Ποτάμι κυριαρχεί άνετα στην Κρήτη (πλην του δήμου Σφακίων), σε κάποιους δήμους Δυτικής Θράκης (Ιάσμου, Κομοτηνής, Αρριανών, Μαρωνείας-Σαπών), Ανατολικής Μακεδονίας (Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Δοξάτου), Κεντρικής Μακεδονίας (Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη), Ηπείρου (Ιωαννιτών, Βορείων Τζουμέρκων) στο δήμο Καρπενησίου, στη Ζάκυνθο και σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Στους υπόλοιπους δήμους πλην Αττικής (που εξετάζουμε αμέσως μετά) είτε κυριαρχεί καθαρά η Χρυσή Αυγή είτε η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι στα όρια της μονάδας.























Στην Αττική ο διαχωρισμός είναι ακόμα πιο έντονος: το Ποτάμι κυριαρχεί σε Βόρεια και Νότια Προάστια ενώ η Χρυσή Αυγή στον Πειραιά και στους δήμους περιμετρικά του λεκανοπεδίου. Η Χρυσή Αυγή προηγείται και στα δυτικά προάστια ενώ στους υπόλοιπους δήμους (συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων) η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρότερη από τη μονάδα.





ΚΚΕ


















Το γράφημα ομοιάζει με αυτό του ΣυΡιζΑ (υψηλά ποσοστά σε Κεντρική Ελλάδα και Στερεά) με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε μια αισθητά ευρύτερη γεωγραφική διασπορά, καθώς το ΚΚΕ έχει κάποια υψηλότερα ποσοστά σε Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο ενώ διατηρεί (έστω) μέτρια στη Νότια Πελοπόννησο.























Στην Αττική το ΚΚΕ εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά στη ζώνη που ενώνει Δυτικά Προάστια με Πειραιά και στο "δίδυμο" Βύρωνα-Καισαριανής, μέτρια σε Βόρεια και Νότια Προάστια και ανεβασμένα στους υπόλοιπους δήμους του Κέντρου.





ΑνΕλ


















Υψηλά ποσοστά σε Αττική και Δυτική Μακεδονία (δήμοι Μακρακώμης, Κοζάνης, Εορδαίας), αξιόλογα ποσοστά σε Θράκη, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Βόρεια Πελοπόννησο και Κρήτη, χαμηλά ποσοστά σε Ήπειρο, Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο.























Στην Αττική οι ΑνΕλ συγκεντρώνουν μέτρια ποσοστά σε Βόρεια, Κεντρικά και Νότια προάστια και αξιόλογα στα υπόλοιπα.





ΠαΣοΚ


















Το ΠαΣοK εμφανίζει αρκετά υψηλά ποσοστά στο σύνολο της χώρας (με αιχμή Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο, καθώς και Δυτική Μακεδονία) αλλά τα πολύ χαμηλά ποσοστά του σε αστικά κέντρα (Αττική, Πάτρα, Χανιά) είναι αυτά που του στερούν μια μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία.























Τα ποσοστά του ΠαΣοΚ είναι μέτρια στο λεκανοπέδιο Αττικής (δήμοι Α' και Β' Αθηνών) και πολύ ασθενή στην υπόλοιπη Αττική.





Κίνημα


















Το Κίνημα εμφανίζει μεγάλα ποσοστά σε Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, καθώς και στην Ανατολική Κρήτη, μέτρια στη Δυτική Κρήτη και πολύ χαμηλά σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.























Υψηλά ποσοστά στο δήμο Αγίας Βαρβάρας, μέτρια σε Βόρεια και Νότια προάστια και χαμηλά στην υπόλοιπη Αττική.





Ένωση Κεντρώων


















Η Ένωση Κεντρώων εμφανίζει υψηλά ποσοστά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και αξιόλογα στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία. Η αρμονική εξασθένηση της δύναμης των ποσοστών, που παρουσιάζεται στο γράφημα, δίνει την εντύπωση γεωγραφικά εστιασμένων ψηφοφόρων, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα παραδοσιακής ("πόρτα-με-πόρτα") προεκλογικής καμπάνιας.























Ομοιόμορφα ποσοστά στην Αττική με αυξημένα ποσοστά στους δήμους Καλλιθέας και Ελληνικού-Αργυρούπολης.





Τελεία


















Υψηλά ποσοστά στην Κεντρική Ελλάδα, πέριξ του νομού Φθιώτιδας, μέτρια ποσοστά στην υπόλοιπη χώρα. Όπως και στην περίπτωση της Ένωσης Κεντρώων, φαίνεται ότι ίσως κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ψηοφοφόρους που επέλεξαν με τοπικά-περιφερειακά κριτήρια.























Υψηλά ποσοστά στους δήμους Αχαρνών και Φυλής, μέτρια ποσοστά σε Βόρεια, Κεντρικά και Νότια προάστια, αξιόλογα στους υπόλοιπους δήμους.





Πώς συγκρίνεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανά δήμο με βάση το πανελλαδικό ποσοστό;


















Σχεδόν πανομοιότυπα με το 2012, η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις εκλογές Ιανουαρίου 2015 χαρακτηρίστηκε από υψηλά ποσοστά συμμετοχής στους δήμους πέριξ των Εθνικών Οδών Αθηνών-Θεσσαλονίκης και Αθηνών-Πατρών, καθώς και στην Κρήτη.























Χαμηλή συμμετοχή στους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς, μέτρια στους δήμους πέριξ του Πειραιά και υψηλή συμμετοχή στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.





Στοιχειοθετείται δικομματισμός;


















Ένα ερώτημα που τέθηκε προεκλογικά ήταν το κατά πόσο η αυξημένη πόλωση στον πολιτικό διάλογο θα ευνοούσε τη δημιουργία ενός νέου δικομματισμού. Αν θεωρήσουμε σαν όριο απαρχής του φαινομένου την περίπτωση όπου οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι συγκεντρώνουν αθροιστικά τα 2/3 των συνολικών ψήφων, τότε παρατηρούμε ότι ψήγματα δικομματισμού εντοπίζονται, εκτός από τους λεγόμενους "μειονοτικούς" δήμους της Δυτικής Θράκης και "παραδοσιακούς' δήμους της Νότιας Κρήτης, σε δήμους της Ηπείρου και της Μεσσηνίας (τόπους καταγωγής των αρχηγών ΣυΡιζΑ και Νέας Δημοκρατίας, αντιστοίχως).























Τα αθροιστικά ποσοστά στην Αττική δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πορεία προς δικομματισμό μιας και με την εξαίρεση Κηφισιάς και Φιλοθέης-Ψυχικού, τα κόμματα πλην ΣυΡιζΑ-ΝΔ συγκεντρώνουν πάνω από το 1/3 των συνολικών ψήφων ανά δήμο.





Σημείωση: Οι χάρτες με τα όρια των διοικητικών περιφερειών αντλήθηκαν από το geodata.gov.gr.







Άδεια χρήσης:

  • Κάθε χρήση των εικόνων, είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται σε ευκρινές μέρος (δίπλα ή πάνω στην εικόνα) από τη φράση:
    Πηγή εικόνας: http://data-research.blogspot.com/.
  • Κάθε χρήση του κειμένου είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από ενεργό link προς την παρούσα σελίδα στην αρχή του παρατιθέμενου αποσπάσματος και την αναφορά:
    Πηγή κειμένου: http://data-research.blogspot.com/
    ή κάποια παρεμφερή. Ενδεικτικά:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses (http://data-research.blogspot.com/)...

    Σημ: Για αισθητικούς λόγους το πλήρες URL μπορεί να αποκρύπτεται από τον τελικό χρήστη αλλά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση ενεργού link. Παράδειγμα:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses...
  • Κατά τα λοιπά, ως άδεια ορίζεται η Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα (CC BY 3.0).




No comments:

Post a Comment