Tuesday, July 7, 2015

Δημοψήφισμα 2015 - Οπτικοποίηση αποτελεσμάτων ανά δήμο

Με βάση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος Ιουλίου 2015 επιχειρούμε να οπτικοποιήσουμε τις επιδόσεις των δύο επιλογών ανά δήμο της περιφέρειας.

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσω γραφημάτων-χαρτών στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα:
  • Ποια επιλογή ήρθε πρώτη σε ψήφους στον δήμο;
  • Πώς συγκρίνεται το ποσοστό των επιλογών στον δήμο με βάση την πανελλαδική επίδοση;
  • Υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο στα ποσοστά των ακύρων ψηφοδελτίων ανά δήμο; Εισακούστηκε η προτροπή της ηγεσίας του ΚΚΕ για συνειδητά άκυρη ψήφο;




Ποια επιλογή ήρθε πρώτη σε ψήφους στον δήμο;




















Η επιλογή του "Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ" είναι σχεδόν καθολική, αφήνοντας στο "Εγκρίνεται/ΝΑΙ" μόνο μερικούς δήμους του νομού Έβρου (δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμότειχου), του νομού Σερρών (δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης), της Δυτικής Μακεδονίας (δήμοι Πρεσπών, Νεστορίου και Βοΐου), της Νότιας Πελοποννήσου (δήμοι Νότιας Κυνουρίας και Ανατολικής Μάνης), δήμους της Αττικής (παρουσιάζονται αμέσως μετά), καθώς και διάσπαρτους δήμους στο Αιγαίο (δήμοι Οινουσσών, Φούρνων-Κορσεών και Κάσου).
























Στην Αττική το "ΝΑΙ" πλειοψήφησε στα Βόρεια Προάστια (από τον δήμο Διονύσου ως το δήμο Παπάγου-Χολαργού) και σε τρεις δήμους των Νοτίων Προαστίων (Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης), περιοχές στις οποίες παραδοσιακά κατοικούν μέλη υψηλότερων κοινωνικοοικονομικών τάξεων. Στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο κυριάρχησε το "ΟΧΙ".





Πώς συγκρίνεται το ποσοστό των επιλογών στον δήμο με βάση την πανελλαδική επίδοση;


Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ





















Παρατηρούμε ότι οι ευρύτερες των πλειοψηφιών του "ΟΧΙ" σημειώνονται σε δήμους της Δυτικής Θράκης (Μύκης, Αρριανών), στη Θεσσαλονίκη (Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου), στα Επτάνησα (δήμος Κέρκυρας), στη Δυτική Πελοπόννησο (Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου), στη Δυτική και Κεντρική Κρήτη (δήμοι Νομού Χανίων, διάσπαρτοι δήμοι νομού Ηρακλείου), και στα Δωδεκάνησα (δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Νισύρου).


























Στην Αττική τα ποσοστά του "ΟΧΙ" παρουσιάζουν έντονα γεωγραφικά στοιχεία με τα υψηλότερα ποσοστά σε Δυτικά Προάστια και Πειραιά, σημαντικά στην Ανατολική Αττική και χαμηλότερα (κατά κανόνα επαρκή για την πλειοψηφία) στις περιοχές γύρω από το Δήμο Αθηναίων.




Εγκρίνεται/ΝΑΙ



















Οι περιοχές στις οποίες το "ΝΑΙ" διατήρησε αξιόλογα - αν και μάλλον μειοψηφικά - ποσοστά περιλαμβάνουν δήμους της Ανατολικής Θράκης (δήμοι Νομού Έβρου), της Ανατολικης Μακεδονίας (δήμοι Νομού Σερρών), της Δυτικής Μακεδονίας (δήμοι Νομού Καστοριάς), της Αττικής και της Νότιας Πελοποννήσου (δήμοι Νομού Λακωνίας).























Στην Αττική το "ΝΑΙ" σημείωσε είτε υψηλά (δήμοι Κηφισιάς, Φιλοθέης, Παπάγου-Χολαργού) είτε επαρκώς πλειοψηφικά ποσοστά (δήμοι Διονύσου, Πεντέλης, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου) σε δήμους των Βορείων Προαστίων, σημαντικά στα Νότια Προάστια και ασθενικά σε Δυτική και Ανατολική Αττική.





Άκυρα ψηφοδέλτια




















Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του δημοψηφίσματος ήταν το σημαντικά υψηλό ποσοστό των ακύρων ψηοφοδελτίων, το οποίο ξεπέρασε το 5% επί των ψηφισάντων. Μελετώντας τον χάρτη παρατηρούμε ότι σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τα ποσοστά των ακύρων ψηφοδελτίων κυμάνθηκαν στο διάστημα 4%-6%, ενώ σε ορισμένες περιοχές, που πέφτουν μέσα στο νοητό παραλληλόγραμμο που ενώνει Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ικαρία και Λέσβο, άγγιξαν ή ξεπέρασαν το 8%.




Αντίστοιχη εικόνα έχουμε στην περιοχή του Νομού Αττικής με πολύ υψηλά ποσοστά ακύρων στη Δυτική Αττική (δήμοι Ιλίου, Περιστερίου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Ιλίου, Περιστερίου, Αγ. Βαρβάρας), καθώς και στους δήμους Καισαριανής, Καλλιθέας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, σημαντικά ποσοστά στην υπόλοιπη Αττική και χαμηλότερα - αλλά όχι αμελητέα - σε δήμους των Βορείων Προαστίων (Κηφισιάς, Ωρωπού, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού).



Εισακούστηκε η προτροπή της ηγεσίας του ΚΚΕ για συνειδητά άκυρη ψήφο;

Ποσοστά ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές 2015 - Επικράτεια





















Ποσοστά ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές 2015 - Περιοχή Αττικής

























Ρίχνοντας μια ματιά σε αντίστοιχα γραφήματα για τις βουλευτικές εκλογές 2015, παρατηρούμε ότι η κατανομή της ποσοστιαίας δύναμης του ΚΚΕ τόσο ανά την επικράτεια όσο και στην Αττική, εμφανίζει αρκετά κοινά στοιχεία με το ύψος των αντιστοίχων ποσοστών των ακύρων ψηφοδελτιων, κάτι που μας οδηγεί να συμπεράνουμε ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του ΚΚΕ που έριξαν συνειδητά άκυρη ψήφο.





Σημείωση: Οι χάρτες με τα όρια των διοικητικών περιφερειών αντλήθηκαν από το geodata.gov.gr.







Άδεια χρήσης:

  • Κάθε χρήση των εικόνων, είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται σε ευκρινές μέρος (δίπλα ή πάνω στην εικόνα) από τη φράση:
    Πηγή εικόνας: http://data-research.blogspot.com/.
  • Κάθε χρήση του κειμένου είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από ενεργό link προς την παρούσα σελίδα στην αρχή του παρατιθέμενου αποσπάσματος και την αναφορά:
    Πηγή κειμένου: http://data-research.blogspot.com/
    ή κάποια παρεμφερή. Ενδεικτικά:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses (http://data-research.blogspot.com/)...

    Σημ: Για αισθητικούς λόγους το πλήρες URL μπορεί να αποκρύπτεται από τον τελικό χρήστη αλλά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση ενεργού link. Παράδειγμα:
    Διάβασα στο Data Research for the Masses...
  • Κατά τα λοιπά, ως άδεια ορίζεται η Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα (CC BY 3.0).




No comments:

Post a Comment