Όπως στις περιπτώσεις των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012 και των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου 2015, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσω γραφημάτων-χαρτών, τόσο για την Επικράτεια όσο και για την Αττική, στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα:
- Ποιο κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους στον δήμο;
- Πώς συγκρίνεται το ποσοστό των κομμάτων στον δήμο με βάση το πανελλαδικό ποσοστό τους;
- Πώς συγκρίνεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανά δήμο με βάση το αντίστοιχο πανελλαδικό ποσοστό;
Τέλος, επεκτείνουμε την ανάλυσή μας με την ανά δήμο κατανομή του ισοδύναμου αριθμού κομμάτων, λαμβάνοντας ως βάση τον δείκτη Golosov. Ο δείκτης αυτός προσπαθεί να περιγράψει το βαθμό κερματισμού του εκλογικού σώματος και μπορεί να ερμηνευθεί ως το "ρεαλιστικό" πλήθος των "βιώσιμων" πολιτικών κομμάτων που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε μια εκλογική περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιούνται σχηματισμοί ανομοιόμορφης επιρροής (βλ. DOI: 10.1177/1354068809339538).
Ποιο κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους στον δήμο;
Ο ΣυΡιζΑ υπερτερεί σε Στερεά Ελλάδα, Βόρεια Πελοπόννησο, Ιόνιο και Κρήτη. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θράκη, Νότια Πελοπόννησο, σε σκόρπιες περιοχές Κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου, καθώς και στον Δήμο Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ κατορθώνει να κερδίσει τον Δήμο Ικαρίας και το Ποτάμι τον Δήμο Αρριανών.
Στην περιοχή της πρωτεύουσας, ο ΣυΡιζΑ έχει καθαρή υπεροχή, αν και, σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η Νέα Δημοκρατία έχει διευρύνει τη "γειτονιά" των δήμων στους οποίους εξασφαλίζει την πρωτιά. Έτσι, εκτός από Κηφισιά, Διόνυσο, Φιλοθέη-Ψυχικό στα βόρεια κερδίζει τους δήμους Αμαρουσίου, Πεντέλης, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής ενώ στα νότια κερδίζει και τον δήμο Αλίμου.
Πώς συγκρίνεται το ποσοστό των κομμάτων στον δήμο με βάση το πανελλαδικό ποσοστό τους;
ΣυΡιζΑ
Η δύναμη του ΣυΡιζΑ φαίνεται ότι εστιάζεται σε ένα παραλληλόγραμμο με άκρα Κέρκυρα, Λάρισα, Αττική και Ζάκυνθο, συν Κρήτη και Δυτική Θράκη, ενώ τα ποσοστά του στην Κεντρική Μακεδονία προσεγγίζουν το αντίστοιχο εθνικό. Χαμηλές επιδόσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Νότια Πελοπόννησο.
Ο ΣυΡιζΑ σημειώνει πολύ υψηλά ποσοστά στη Δυτική Αττική, χαμηλά στα Βόρεια Προάστια και από μέτρια ως αξιόλογα στους υπόλοιπους δήμους.
Νέα Δημοκρατία
Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί υψηλά ποσοστά σε Ανατολική Θράκη, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, και Νότια Πελοπόννησο, αξιόλογα σε Δυτική Στερεά και στο Κεντρικό Αιγαίο ενώ πλην των δήμων Μυλοποτάμου και Ανωγείων έχει μάλλον ασθενικά ποσοστά στην Κρήτη.
Υψηλά ποσοστά σε Βόρεια και Νότια προάστια, αξιόλογα στο Δήμο Αθηναίων, χαμηλά στη Δυτική Αττική και στους πρόποδες του Υμηττού. Εμφανίζεται ενισχυμένη σε δήμους πέριξ του Αμαρουσίου και του Παλαιού Φαλήρου.
Διαφορά ποσοστιαίων μονάδων ΣυΡιζΑ-ΝΔ
Οι "κλειδωμένες" πρωτιές του ΣυΡιζΑ εντοπίζονται σε Δυτική Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Πελοπόννησο και Κρήτη. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί καθαρό προβάδισμα στη Νότια Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία, και σε δήμους του νομού Καστοριάς.
Στην Αττική ο ΣυΡιζΑ έχει ξεκάθαρη πρωτιά στο σύνολο Δυτικών και Ανατολικών Προαστίων ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σχετικά ασφαλές προβάδισμα σε Βόρεια και Νότια Προάστια.
Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται σταθεροποιημένη με υψηλά ποσοστά σε Κεντρική Μακεδονία και Νότια Πελοπόννησο, ανεβασμένα σε Θεσσαλία και Δυτική Στερέα. Φαίνεται να επανακάμπτει στη Δυτική Κρήτη ενώ έχει πλέον έντονη παρουσία και στα Δωδεκάνησα.
Υψηλά ποσοστά σε δήμους περιφερειακά του λεκανοπεδίου (Τανάγρας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αχαρνών, Κρωπίας) και στη ζώνη Περάματος-Σαλαμίνας, αξιόλογα στην υπόλοιπη περιοχή του Πειραιά και στο δήμο Αθηναίων, χαμηλά στα Βόρεια Προάστια και μέτρια στην υπόλοιπη Β' Αθηνών.
ΠαΣοΚ-ΔημΑρ
Το ΠαΣοΚ (με τη σύμπραξη της ΔημΑρ) εμφανίζει αρκετά υψηλά ποσοστά στο σύνολο της χώρας (με αιχμή Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο, καθώς και Δυτική Μακεδονία), ενώ επανακτά τις δυνάμεις του στην Κρήτη.
Μέτρια, αν και ανεβασμένα, ποσοστά στο λεκανοπέδιο Αττικής (δήμοι Α' και Β' Αθηνών) και ασθενικά στην υπόλοιπη Αττική.
Διαφορά ποσοστιαίων μονάδων ΠΑΣΟΚ-ΧΑ
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ παραμένει παραδοσιακά ισχυρό σε Επτάνησα, Θεσσαλία, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.
Στην Αττική το ΚΚΕ εμφανίζει από υψηλά έως αξιόλογα ποσοστά στη ζώνη που ενώνει Δυτικά Προάστια με Πειραιά και σε δήμους που συνορεύουν με το "δίδυμο" Βύρωνα-Καισαριανής, και μέτρια σε Βόρεια και Νότια Προάστια.
Ποτάμι
Το Ποτάμι εμφανίζεται να έχει εξισορροπήσει τα ποσοστά του στο σύνολο της χώρας στο διάστημα 3%-4%. Εξακολουθεί και έχει μεγάλα ποσοστά στους δήμους του νομού Ροδόπης, και σε δήμους των νομών Δράμας και Χανίων αλλά παρουσιάζει σημαντική πτώση των ποσοστών του στην υπόλοιπη Κρήτη.
Στο λεκανοπέδιο, σε γράφημα που ομοιάζει έντονα με εκείνο της Νέας Δημοκρατίας, το Ποτάμι συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά σε Βόρεια και Νότια Προάστια, αξιόλογα ποσοστά στο Δήμο Αθηναίων και στα Ανατολικά Προάστια, και μέτρια στα Δυτικά Προάστια.
Διαφορά ποσοστιαίων μονάδων Ποταμιού-ΧΑ
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, το Ποτάμι έχει απωλέσει σχεδόν ολοκληρωτικά τις δυνάμεις που του έδιναν μια αξιόμαχη παρουσία, ή ακόμα και προβάδισμα, στην αναμέτρησή του με τη Χρυσή Αυγή, περιοριζόμενο να κρατάει μια ασφαλή πρωτιά μόνο στον νομό Ροδόπης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δήμοι της Κρήτης, από ισχυρά "φρούρια" του Ποταμιού, είναι πλέον καθαρά διεκδικήσιμοι από τη Χρυσή Αυγή.
Στην Αττική, η παρουσία του Ποταμιού έχει πλέον περιχαρακωθεί κυρίως στα Βόρεια Προάστια με μια "νησίδα" σε δήμους των Νοτίων. Η Χρυσή Αυγή προηγείται με άνεση σε Δυτικά Προάστια, Πειραιά ενώ κερδίζει πλέον και το Δήμο Αθηναίων.
ΑνΕλ
Υψηλά ποσοστά σε Αττική και Ανατολική Μακεδονία, αξιόλογα ποσοστά σε Ανατολική Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Βόρεια Πελοπόννησο και Δυτικη Κρήτη, μέτρια ποσοστά στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στην Αττική οι ΑνΕλ συγκεντρώνουν μέτρια ποσοστά σε Βόρεια, Κεντρικά και Νότια προάστια και αρκετά υψηλά σε Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και στον Πειραιά.
Ένωση Κεντρώων
Η Ένωση Κεντρώων έχει πλέον σταθερή παρουσία στο σύνολο της χώρας με σαφή πηγή την περιοχή της Θεσσαλονίκης και "αντήχηση" στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία.
Ομοιόμορφα ποσοστά στην Αττική με αυξημένες επιδόσεις σε δήμους του Πειραιά και των Νοτίων Προαστίων.
Λαϊκή Ενότητα
Η Λαϊκή Ενότητα εμφανίζει υψηλά ποσοστά στην Ανατολική Στερεά (νομός Βοιωτίας), στη Δυτική Κρήτη (Χανιά), στα Επτάνησα (Κέρκυρα), και σε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου.
Αξιόλογα ποσοστά σε περιοχές γύρω από τους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς. Μέτρια στην υπόλοιπη Αττική.
Πώς συγκρίνεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανά δήμο με βάση το πανελλαδικό ποσοστό;
Η σημαντική αποχή των εκλογών αυτών φαίνεται να είναι αναλογικά κατανεμημένη, μιας και το γράφημα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το αντίστοιχο του Ιανουαρίου.
Σε αντίθεση με την Περιφέρεια, η συμμετοχή του εκλογικού σώματος υπήρξε από μέτρια ως υψηλή στους δήμους της Αττικής.
Στοιχειοθετείται δικομματισμός;
Αν θεωρήσουμε σαν όριο ανίχνευσης του δικομματισμού την περίπτωση όπου οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι συγκεντρώνουν αθροιστικά τα 2/3 των συνολικών ψήφων, τότε παρατηρούμε ότι το φαινόμενο μάλλον εξασθενεί σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, και πλέον περιορίζεται κυρίως στην Ήπειρο, στον νομό Ξάνθης και (αισθητά μετριασμένο) στον νομό Μεσσηνίας.
Τα αθροιστικά ποσοστά στην Αττική μάλλον επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα της προηγούμενης παραγράφου, μιας και πλέον τα κόμματα πλην ΣυΡιζΑ-ΝΔ συγκεντρώνουν σχεδόν πάντα περισσότερο από το 1/3 των συνολικών ψήφων ανά δήμο. Η εξαίρεση του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού ίσως να οφείλεται στο εκεί πολύ υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας (54%).
Δείκτης ισοδύναμου αριθμού κομμάτων (NP)
Σε γενικές γραμμές, παρατηρούμε μεγαλύτερη "εκλογική πολυφωνία" στην Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Θεσσαλία, την Κεντρική Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, με τον δείκτη στο δήμο Σύμης (οπου ΣυΡιζΑ και Νέα Δημοκρατία μένουν κάτω από το 50% αθροιστικά) να φτάνει το 6.01. Στον αντίποδα, συμπαγή εκλογικά σώματα εντοπίζονται στην Ήπειρο (δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων), στην Κεντρική Κρήτη (δήμοι Βιάννου, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου) και στη Θράκη (δήμοι Αβδήρων, Αρριανών, Ιάσμου, Τοπείρου και Μύκης). Ειδικά στον δήμο Μύκης ο δείκτης παίρνει πανελλαδικά τη χαμηλότερη τιμή του (1.44), επισημαίνοντας την ύπαρξη απόλυτα κυριαρχικής εκλογικής συμπεριφοράς στην περιοχή.
Στην Αττική ο δείκτης εμφανίζει τη χαμηλότερη τιμή του (2.25) στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 54.1% των ψήφων. Η άνετη κυριαρχία του ίδιου κόμματος στους δήμους Κηφισιάς και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, και αυτή του ΣυΡιζΑ στον δήμο Φυλής κρατούν τον δείκτη λίγο κάτω από το 3.0 στις περιοχές αυτές. Στους υπόλοιπους δήμους εντοπίζουμε τιμές που κινούνται στο διάστημα 3.5-4.5 με τον δήμο Αθηναίων να εμφανίζει την υψηλότερη τιμή για το λεκανοπέδιο (4.63).
Σημείωση: Οι χάρτες με τα όρια των διοικητικών περιφερειών αντλήθηκαν από το geodata.gov.gr.
Άδεια χρήσης:
- Κάθε χρήση των εικόνων, είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται σε ευκρινές μέρος (δίπλα ή πάνω στην εικόνα) από τη φράση:
Πηγή εικόνας: http://data-research.blogspot.com/.
- Κάθε χρήση του κειμένου είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από ενεργό link προς την παρούσα σελίδα στην αρχή του παρατιθέμενου αποσπάσματος και την αναφορά:
Πηγή κειμένου: http://data-research.blogspot.com/
ή κάποια παρεμφερή. Ενδεικτικά:
Διάβασα στο Data Research for the Masses (http://data-research.blogspot.com/)...
Σημ: Για αισθητικούς λόγους το πλήρες URL μπορεί να αποκρύπτεται από τον τελικό χρήστη αλλά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση ενεργού link. Παράδειγμα:
Διάβασα στο Data Research for the Masses...
- Κατά τα λοιπά, ως άδεια ορίζεται η Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα (CC BY 3.0).
No comments:
Post a Comment