Μερικά πρόχειρα αριθμητικά στοιχεία για τους ελληνόφωνους χρήστες βάση έρευνας που ξεκίνησε προ διμήνου (Αύγουστος 2012) στο σύνολο των μηνυμάτων της υπηρεσίας:
- Ο αριθμός των χρηστών που δημιουργούν ή αναμεταδίδουν περιεχόμενο (ενεργοί χρήστες) εκτιμάται σε περίπου 130.000.
- Οι καθημερινοί χρήστες εκτιμώνται σε κάτι λιγότερο από 35.000.
- Tο μέσο ημερήσιο κοινό εκτιμάται σε περίπου 50.000 άτομα.
- Ο μέσος ημερήσιος αριθμός μηνυμάτων ανέρχεται στις 250.000, εκ των οποίων περίπου 70.000 είναι αναμεταδόσεις (RTs).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χρήστες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό από followers ενώ διατηρούν μικρό αριθμό από φίλους: οι χρήστες, δηλαδή, των οποίων η απήχηση ξεπερνά τα στενά όρια του άμεσου, κοντινού δικτύου τους. Αυτό το κατορθώνουν είτε μέσω της δραστηριότητάς τους στο Twitter (παραγωγή ή διαμοιρασμός ενδιαφέροντος περιεχομένου) είτε λόγω πρότερης αναγνωρισιμότητας (καλλιτέχνες, τηλεπαρουσιαστές, μέλη show-biz). Σε μια προσπάθεια να μελετηθούν ποιοτικά μερικές κατηγορίες δημοφιλών λογαριασμών αναζητήθηκε τρόπος να αναπαρασταθούν εποπτικά αυτά τα "άμεσα, κοντινά δίκτυα".
Μεθοδολογία
Ο τρόπος επιλογής των case-studies ήταν ο εξής: Από μια αρχική λίστα 150.000 ελληνόφωνων λογαριασμών (ενεργών και μη) επιλέχθηκαν εκείνοι με περισσότερους από 3.000 followers και με λόγο friends/followers μικρότερο του 15%. Από εκεί και πέρα, ακολούθησε περαιτέρω μείωση των υποψηφίων βάση της δραστηριότητάς τους κατά την τελευταία εβδομάδα ενώ οι εναπομείναντες λογαριασμοί ομαδοποιήθηκαν σε γενικές κατηγορίες. Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν τυχαία 12 λογαριασμοί για τους οποίους αναζητήθηκαν τα άτομα στα οποία οι ίδιοι κάνουν follow (φίλοι).
Το στοιχείο που επιλέχθηκε για τη σύνδεση των φίλων ήταν το follow/follow-back. Είναι υποδηλωτικό διαρκούς επικοινωνίας και επιρροής ενώ παράλληλα έχει χαμηλό πληθωριστικό δείκτη, μιας και, κατά κανόνα στις εν λόγω κοινότητες, δεν σπαταλάται σε "τυχαίο" follower.
Ακολούθησε η εποπτική αναπαράσταση του προσωπικού δικτύου για κάθε έναν από τους 12 λογαριασμούς. Για το τέλος και με δεδομένο ότι τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιεύονταν στο twitter, επιλέχθηκαν λογαριασμοί που έδωσαν ευκρινέστερα αποτελέσματα: @YBoyio από το χώρο της Δημοσιογραφίας, @SissyChristidou από το χώρο των Celebrities και @Marianne_Taha από το "βαθύ" twitter.
Πώς διαβάζω τους χάρτες
Κάθε χάρτης αναπαριστά τους 100 δημοφιλέστερους χρήστες μέσα στο δίκτυο του επιλεγμένου λογαριασμού. Το μέγεθος της γραμματοσειράς είναι ανάλογο της αποδοχής ενός χρήστη ενώ το χρώμα δηλώνει το αντίστοιχο υπο-δίκτυο/"κλίκα" εντός της κοινότητας. Να σημειωθεί ότι οι τρεις λογαριασμοί δεν συνιστούν απαραίτητα κεντρικά πρόσωπα κάποιας "κλίκας". Είναι απλώς το "παράθυρο" μέσα από το οποίο βλέπουμε την εκάστοτε "κλίκα". Επίσης, η αναπαράσταση των όποιων υπο-δικτύων/"κλικών" είναι μερική και όχι πλήρης.
Έτσι, για τον χάρτη "Δημοσιογραφία - Case-study: YBoyio" (ακολουθεί παρακάτω) θα μπορούσαμε να πούμε το εξής:
Στο δίκτυο του @YΒoyio, οι λογαριασμοί @KostasVaxevanis, @AnemosNaftilos, @doleross, @YBoyio απολαμβάνουν παραπλήσια (και υψηλή) αποδοχή. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του δικτύου "φίλοι του @YBoyio" ακολουθεί εξίσου αυτούς τους λογαριασμούς.
Δημοσιογραφία - Case-study: YBoyio
[Πλήρες μέγεθος]
Στον χάρτη σχηματίζονται τρεις "κλίκες":
- Ηard News (μπλε). Περιλαμβάνει κυρίως παραδοσιακούς δημοσιογράφους και πολιτικούς.
- Reporters (κόκκινη). Περιλαμβάνονται κυρίως λογαριασμοί που δίνουν έμφαση στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ.
- Citizen Journalism (πράσινη). Αποτυπώνει λογαριασμούς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της δημοσιογραφίας των πολιτών.
Ο @YBoyio είναι παραδοσιακός δημοσιογράφος και έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στο χώρο των εντύπων ("Ελευθεροτυπία"). Δευτερεύον κριτήριο για την επιλογή του ήταν το γεγονός ότι το δίκτυό του έχει ποικιλομορφία.
Celebrities - Case-study: SissyChristidou
[Πλήρες μέγεθος]
Στον χάρτη σχηματίζονται δύο βασικές "κλίκες":
- Καλλιτέχνες (κόκκινη). Περιλαμβάνει κυρίως τραγουδιστές και μέλη show-biz που παράγουν περιεχόμενο σχετικό με το επάγγελμά τους (νέα για βίντεο-κλιπ, κυκλοφορίες, και εμφανίσεις τους).
- Τηλεοπτικές προσωπικότητες (μπλε). Περιλαμβάνει κυρίως παρουσιαστές και άτομα που κινούνται στον χώρο της τηλεόρασης.
Η τρίτη λίστα Λίγο απ' όλα (πράσινη) περιλαμβάνει άτομα των οποίων η δραστηριότητα στο twitter (άρα και η απήχησή τους εντός των βασικών υπο-δικτύων) δεν μπορεί να ενταχθεί ξεκάθαρα σε κάποια από τις δύο παραπάνω λίστες. Περιλαμβάνει εκτός των άλλων τη "μεσαία τάξη" των τηλεπαρουσιαστών.
Η @SissyChristidou είναι τηλεπαρουσιάστρια και παντρεμένη με τραγουδιστή. Δευτερεύον κριτήριο για την επιλογή της ήταν το γεγονός ότι έχει υπάρξει συμπαρουσιάστρια σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.
"Bαθύ" twitter - Case-study: Marianne_Taha
[Πλήρες μέγεθος
Λίγα λόγια για τον όρο: Αρχικά, ως "βαθύ twitter" χαρακτηρίζονταν τα άτομα με μεγάλη επιρροή, οι "χωμένοι" του συστήματος. Αν και δεν ήταν διάσημοι ή "επώνυμοι", σχεδόν κάθε τους μήνυμα γινόταν RT και συνιστούσε αφορμή για σχόλια ή συζητήσεις στο ελληνικό twitter. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των followers τους να αυξάνεται δυσανάλογα σε σχέση με τον αριθμό των φίλων τους που παρέμενε περίπου σταθερός. Αν και πλέον ο όρος χρησιμοποιείται με σκωπτική διάθεση (αντί του "σνομπ"), για τον σκοπό της έρευνας υιοθετείται η αρχική εκδοχή:
"Βαθύ twitter" σημαίνει λίγοι φίλοι/πολλοί followers και παραγωγή ενδιαφέροντος περιεχομένου.
H @Marianne_Taha ανήκει στο βαθύ twitter. Δευτερεύον κριτήριο για την επιλογή της ήταν το γεγονός ότι απαντάει σε σχόλια non-followers.
Άδεια χρήσης:
- Κάθε χρήση των εικόνων, είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται σε ευκρινές μέρος (δίπλα ή πάνω στην εικόνα) από τη φράση:
Πηγή εικόνας: http://data-research.blogspot.com/.
- Κάθε χρήση του κειμένου είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από ενεργό link προς την παρούσα σελίδα στην αρχή του παρατιθέμενου αποσπάσματος και την αναφορά:
Πηγή κειμένου: http://data-research.blogspot.com/
ή κάποια παρεμφερή. Ενδεικτικά:
Διάβασα στο Data Research for the Masses (http://data-research.blogspot.com/)...
Σημ: Για αισθητικούς λόγους το πλήρες URL μπορεί να αποκρύπτεται από τον τελικό χρήστη αλλά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση ενεργού link. Παράδειγμα:
Διάβασα στο Data Research for the Masses...
- Κατά τα λοιπά, ως άδεια ορίζεται η Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα (CC BY 3.0).
No comments:
Post a Comment